Klimatsmart mat – en deal breaker för vår framtid

Det du äter idag, påverkar vårt klimat imorgon.
Det kan vara lätt att se sig som en obetydlig del i det stora problemet. Men vi är nästan 8 miljarder människor på Jorden. Om var och en ser sig som en liten maktlös individ – då har vi ett väldigt stort problem. Vi behöver alla vara med och göra skillnad, även de minsta klimatsmarta besluten behövs, för att vi tillsammans ska kunna göra en stor förändring.

Så låt oss prata lite om klimatsmart mat. Varför Frankful® kan kalla sig ett klimatsmart alternativ. Vad begreppet innebär och hur du kan göra aktiva och medvetna val för vår planet, redan nästa gång du strosar i matbutiken.

Varför påverkas planeten av vad jag äter?

Vilken roll har klimatsmart mat, när det gäller vår planets framtid?

Jo, såhär ligger det till… FN’s Parisavtal menar att vi måste begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Detta innebär att klimatutsläppen måste halveras innan år 2030 och därefter minska ytterligare*. I Sverige står hushållens konsumtion för nästan två tredjedelar av de konsumtionsbaserade utsläppen. Och maten står i sin tur för nästan 30% av hushållets klimatpåverkan *. Det är tunga siffror som tydligt visar på att ”lilla jag” inte är så liten trots allt. Och att det vi äter har en ganska stor betydelse för vårt klimat.

Genom att välja klimatsmart mat, är du med i den stora förändring som måste ske för att vända trenden. Vi gör det tillsammans, en tugga i taget mot ett bättre klimat. Och det bästa av allt – den kärlek och omsorg som ligger bakom klimatsmart mat idag, gör att den många gånger är det godaste alternativet. Både för klimatet och smaklökarna! Med Frankful® är det precis så; vi ger dig en riktigt fräsch och god tacomåltid, som samtidigt är schysst för klimatet.

För att förstå exakt hur klimatsmart en tacomåltid med Frankful® är – i förhållande till en klassisk tacomiddag – så har vi jämfört klimatavtrycken här. Där blir det mesta kring klimatavtryck lite mer kristallklart. Du hittar dessutom alla våra produkters klimatavtryck på respektive förpackning. 🌮💚🌍

Välj växtbaserat om du vill äta klimatsmart

Vill du ha den enklaste lösningen på hur du kan äta klimatsmart mat? Välj då växtbaserat!

Man kan se vegansk mat lite som ett klimatsmart lifehack 🙂 Den största delen av matens utsläpp kommer nämligen från animaliska livsmedel som kött och mejeriprodukter. Så om du vill äta mer klimatsmart mat, är grön mat den förändring som gör störst skillnad. Att maten är växtbaserad har t.ex. större betydelse än hur långt maten har transporterats. Och genom att välja veganskt, istället för kött och mejeriprodukter, så kan du minska klimatpåverkan med 40 procent*.

Om du vill få mer tips när det gäller växtbaserad kost – då kan du klicka dig vidare och läsa mer om vegansk och vegetarisk mat här.

Matsvinn är också en del i att äta klimatsmart

Det är lätt att missa matsvinnet som en viktig del när du ska äta klimatsmart mat. Men matsvinnet har stor delaktighet i de utsläpp som hela livsmedelskedjan står för. Därför är det viktigt att förstå hur vi alla kan ta en aktiv roll i att minska matsvinnet, genom att dels välja klimatsmart mat i butiken, men även att konsumera maten på ett hållbart sätt.

Alla de produkter som Frankful® har tagit fram, har haft matsvinn som en viktig komponent under produktutvecklingen. Det är viktigt att vi tar vårt ansvar för matsvinnet i produktionen, men också att underlätta för dig att ta ansvar i konsumtionen – så att vi tillsammans är klimatsmarta med maten hela vägen.

Apple Salsa - Klimatsmarta ingredienser - Frankful
Apple Salsa - Klimatsmarta ingredienser - Frankful

Klimatsmart mat kräver både helhetstänk och ansvar

När vi pratar om klimatsmart mat så innebär det ett helhetstänk för varje liten produkt – vilka konsekvenser och vilka möjligheter har varje enskilt beslut för klimatet? Och hur kan vi som varumärke ta vårt ansvar hela vägen från produktion till konsumtion? Det gäller alltifrån odling som är klimatsmart, produktion som minskar matsvinn, förpackningar som kan återvinnas och konsumtion som är hållbar.

Vår Tangy Apple Salsa är ett av många bra exempel på hur man kan inkludera alla klimatsmarta aspekter i en produkt. Här har vi valt klimatsmarta ingredienser som ”räddad tomatsås” och äpplen istället för tropiska frukter. Vi har valt en produktion som minskar matsvinn genom att löpande frysa in överbliven tomatsås, som annars går till spillo. Vi har även valt lite mindre innehåll i burken eftersom vi vet att många lämnar kvar lite salsa i burken, som sedan möglar i kylskåpet och får slängas. Och vi har valt en lägre burk med bredare hals, som underlättar för hållbar konsumtion. Detta eftersom förpackningsdesignen gör det svårare för kontaminering på kanten, där mögel ofta bildas hos andra tacosåser. Våra Tortilla Crisps är ett annat fint exempel på hur vi skapat klimatsmart mat av 100% matsvinn.

Vad är klimatsmart mat?
Den korta summeringen.

Så vad är klimatsmart mat egentligen? Det är allt vi har gått igenom här och lite till. Men vi gillar att försöka hålla saker enkla, även om de ibland är försvinnande komplicerade.

Checklistan när du ska välja klimatsmart mat:

🌍

VÄXTBASERAT.
Klimatsmart mat i sin enklaste form. Bara genom att välja växtbaserat istället för kött tar du ett stort steg.

🌍

 KLIMATAVTRYCK.
Det blir allt vanligare att redovisa produkters klimatavtryck på förpackningar och hemsidor. Ju mer du kollar, desto mer lär du dig om vad som är stort och smått i klimatavtryck.

🌍

FÖRPACKNING.
Står det något om förpackningens fördelar ur klimatsynpunkt? En bra start är att fokusera på klimatfördelarna. Kanske kan den bidra till att minska matsvinn, eller är anpassad för att materialåtervinnas, eller har mindre mängd fossilt material.

🌍

VARUMÄRKETS VISION.
Kanske överkurs i ett första steg, men om du vill göra det enklare framåt när du ska välja klimatsmart mat, kan det vara klokt att läsa på lite om vilka varumärken som arbetar aktivt för ett bättre klimat. På så vis kan du känna dig hyfsat säker på att du äter klimatsmart, när du väljer produkter från ett varumärke med stort fokus på klimatet.

*Carlsson Kanyama A. och Dunér F. (2020).
40% mindre växthusgasutsläpp från konsumtionen här och nu
Beräkningar givet ändrad konsumtion av mat, semestrande och inredning.
Mistra Sustainable Consumption, Rapport 1:6. Stockholm: KTH.

*https://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/EU-och-internationellt/Internationellt-miljoarbete/miljokonventioner/Klimatkonventionen/Parisavtalet/

*https://www.naturskyddsforeningen.se/skola/energifallet/faktablad-mat-klimat-och-miljo