Klimatavtryck – viktigt att förstå för att välja rätt

Vi människor använder vår planets resurser på ett sätt som inte är hållbart. För att rädda klimatet måste vi ändra vårt beteende och förstå de klimatavtryck vi dagligen lämnar efter oss. Maten har stor klimatpåverkan och står för en hel del av de klimatutsläpp som vi alla måste minska.

Genom att enkelt kunna ta reda på klimatavtrycket för olika maträtter och livsmedel, blir det enklare att göra mer klimatsmarta val i vardagen.

Hur stor klimatpåverkan har maten?

Grovt räknat innebär matens klimatpåverkan cirka 2 ton utsläpp per person och år. Detta motsvarar cirka 1,6 kg CO2e (koldioxidekvivalenter*) för en middag. FN’s Parisavtal kräver att vi halverar våra koldioxidutsläpp innan år 2030, för att vi tillsammans ska lyckas begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Och eftersom maten vi äter påverkar klimatet, behöver vi halvera vår klimatpåverkan även här.

Ansvaret ligger dels hos oss som livsmedelsproducent, för att skapa klimatsmarta innovationer och processer – men också hos dig som konsument, genom att aktivt välja mat med låg klimatpåverkan. Här nedan förklarar vi vad ett lågt klimatavtryck innebär i förhållande till FN’s Parisavtal. Så att det blir enklare för dig att välja klimatsmart mat och ta ansvar framåt.

Hur räknar man ut klimatavtrycket?

Tyvärr är klimatpåverkan ingen exakt vetenskap som går att räkna ut med lika stor precision som näringsvärden och kalorier. Men uträkningen bidrar till värdefull information och resulterar i ett klimatavtryck som visar vad som är hållbart och vad du bör undvika eller dra ner på. När vi räknar ut våra produkters klimatavtryck tar vi med hela kedjan från odling, framställning av råvaror och andra ingredienser, transporter och produktion. Beräkningarna baseras dels på RISE klimatdatabas för livsmedel (version 1.6) och information från producenter. Dessutom har vi vår egen processdata från alla våra produktionsanläggningar och branschdata för förpackningar och transporter.

Klimatsmart-Mat-Frankful

Så lågt klimatavtryck har Frankful®

Enligt FNs Parisavtal ska vi halvera utsläppen till 2030. En halvering på en genomsnittlig måltid skulle innebära ca.0,8 kg CO2e för en middag. Om du äter en tacomåltid med produkter från Frankful®, så landar ditt utsläpp på ca.0,3 kg CO2e per portion. Detta kan alltså klassas som ett lågt klimatavtryck.

Vi har valt att vara helt transparenta med våra produkters klimatpåverkan och redovisar därför klimatavtrycket för respektive produkt direkt på förpackningen. Viktigt att tänka på när du kikar på produkters klimatavtryck är att man ibland refererar till kgCO2e/portion och ibland kgCO2e/kg. För produkter som utgör en fullgod måltid använder man ofta kgCO2e/portion – men för alla andra produkter, inklusive allt från Frankful®, refererar man istället till kgCO2e/kg.

0.3-utsläpp

Klimatavtryck för Frankful® vs. ”vanlig” tacomåltid

Ibland blir det enklare om man får något att jämföra med.

Därför har vi jämfört Frankful® med en ”vanlig” tacomåltid – för att visa hur en liten förändring kan göra stor skillnad på klimatavtrycket.

För att ge ett bredare perspektiv och en större förståelse, har vi valt att jämföra Frankful® med tre versioner av en ”vanlig” tacomåltid. Först jämför vi med nötfärs som basvara, sen med blandfärs och därefter med sojafärs. Häng med, det blir kul!

Frankful® vs. tacomåltid med nötfärs & ost

Vi börjar med att jämföra vårt veganska tacosortiment mot en traditionell tacomåltid bestående av nötfärs, riven ost, tacosås, fruktsalsa, tortillabröd, kryddmix och nachochips.

Klimatavtrycket blir ungefär 90% lägre om du väljer en Frankful® tacomåltid. Främsta anledningen? Vi har ersatt nötfärsen med ärtprotein och osten med vegansk ost. Men även tacosåsen, fruktsalsan, tortillabröden och chipsen har utvecklats för att ge ett lågt klimatavtryck.

Frankful® vs. tacomåltid med blandfärs & ost

Om vi istället jämför Frankful® med en tacomåltid bestående av riven ost, tacosås, fruktsalsa, tortillabröd, kryddmix och chips – men denna gång med blandfärs, då landar vi på ca 85% lägre klimatpåverkan med Frankful®.

Anledningen är fortfarande att vi har vegansk färs och ost, istället för animaliska alternativ. Men även resterande tacoprodukter från Frankful® har utvecklats för att ge ett lågt klimatavtryck.

Frankful® vs. en tacomåltid med sojafärs & ost

Och om vi slutligen jämför Frankful® med en tacomåltid där sojafärs har ersatt köttfärs, men fortfarande med ”vanliga” tacoingredienser som ost, tacosås, fruktsalsa, tortillabröd, kryddmix och chips – då får vi cirka 40% lägre klimatpåverkan.

Anledningen varför klimatavtrycket är så mycket lägre med Frankful®, trots att båda måltiderna består av vegansk färs, beror på vår veganska ost. Vår veganska ost har ca.60% lägre klimatavtryck än en mjölkbaserad ost. Men även vår ärtbaserade tacofärs har lägre klimatpåverkan än sojafärs, enligt våra beräkningar.

Klimatsmart tacos med Frankful®

Vi har jobbat hårt för att landa i de låga klimatavtryck som våra produkter står för. Varje litet beslut, hela vägen från innovation och produktion – till paketering och konsumtion, har varit för klimatets skull. Därför känns det viktigt för oss att visa på hur mycket lägre klimatpåverkan din fredagstaco kan ha, om du aktivt väljer ett lågt klimatavtryck med Frankful®.

*CO2e=koldioxidekvivalenter, ett mått för de samlade växthusgaser som bidrar till global uppvärmning.

Mer om klimatsmart mat

Det du äter idag, påverkar vårt klimat imorgon. Det kan vara lätt att se sig…

Vegan, vegetarian, pescetarian, flexitarian… Att äta växtbaserat är en trend som bara växer och som…

Always climate smart. Det är mantrat vi har med oss när vi tar en produkt…

Search
frankful-logo