Vegansk mat - därför är växtbaserad kost bättre för klimatet

Vegan, vegetarian, pescetarian, flexitarian… Att äta växtbaserat är en trend som bara växer och som är här för att stanna. Oavsett om det är för klimatet, hälsan eller djuren, så blir vi allt fler som gläntar på dörren mot en grönare kost.

Frankful® är ett klimatsmart varumärke med 100% veganskt sortiment och vi inspirerar dig gärna kring fördelarna med att äta veganskt. För det är faktiskt hardcore fakta, att växtbaserad mat gör gott för den planet vi traskar runt på och kallar vår.

Köttkonsumtionen behöver minskas för att vi ska nå de globala mål som kräver en halvering av koldioxidutsläppen innan 2030. Men det behöver egentligen inte vara någon större uppoffring. Det finns ju vegansk mat som är svingod! ? Häng med, så snackar vi mer om varför just grönt är himla skönt.

Veganska substitut för köttfavoriterna

Oftast görs vegansk mat på baljväxter, vilket är ett bra alternativ till kött om du vill säkra din proteinkälla samtidigt som du äter klimatsmart. Det finns många goda substitut för alltifrån korven och hamburgarbiffen till köttbullarna och schnitzeln.

Vegansk färs kan ofta behöva lite extra smaksättning vid matlagningen, om man inte vill känna av för mycket smak av basprodukten. Använd vår ekologiska tacokrydda och smaksätta färsen med. Tacokryddan är nämligen utvecklad för att passa perfekt till just växtbaserad färs.

Frankful_SpeiceMixVeggies
Veggie-Mince

Hur påverkar köttkonsumtionen miljön?

Kött har en enormt stor klimatpåverkan, tittar man globalt så bidrar köttkonsumtionen till minskad biologisk mångfald, ökade klimatutsläpp och större användning av bekämpningsmedel. I Sverige står konsumtionen av kött, mjölk och ägg för ca 70% av matens totala klimatutsläpp.

Majoriteten av de utsläpp som köttproduktionen står för går att härleda till metan från djurhållning och utsläpp från jordbruket. Den största delen av all energi som förbrukas på djuren går till foder. Och större delen av den energin går förlorad som värme i djurens metabolism. I Sverige går cirka 70% av åkermarkerna till just foderproduktion. Om fodret dessutom är sådant som vi människor egentligen kan äta själva, t.ex spannmålsprodukter eller soja – då är det ju ett väldigt ineffektivt sätt att producera livsmedel på. Med det i åtanke blir kanske bilden tydligare av varför växtbaserade proteinkällor är mer effektiva att livnära oss människor på. Det krävs betydligt mindre markyta och den biologiska mångfalden kan bevaras i områden där värdefulla marker ofta skövlas för att odla soja som går till djurfoder.

Lägre klimatavtryck med växtbaserad kost

Att växtbaserad kost är bättre för klimatet är ett faktum. Och för att lyckas bromsa klimatförändringen och leva inom planetens resurser måste vi bli fler människor som ställer om till en grönare kost. Du måste inte gå ’all in’ och bli vegan – bara du får in några växtbaserade alternativ på veckomenyn, så är du med och bidrar till den stora förändring som måste ske.

Förändra din konsumtion för klimatet

 

Givetvis ligger stort ansvar hos livsmedelsproducenterna, för att utveckla mer hållbara metoder i livsmedelsproduktionen. Men forskning visar på att det inte räcker att endast ändra produktionsledet, om vi ska hinna göra den klimatförändring som krävs måste även konsumenterna förändra sitt beteende. Vi måste alla ställa om till mindre kött och mer vegetariskt.

Men omställningen behöver inte vara på bekostnad av smak eller bekvämlighet. Klimatsmart mat ska smaka gott och vara enkelt! Hela sortimentet från Frankful® är 100% veganskt och noga framtaget för att lämna ett så lågt klimatavtryck som möjligt. Vår Vegan Ch**se har t.ex. ca 60% mindre klimatpåverkan än animalisk ost. 

Frankful

Klimatavtrycket är den enklaste vägledningen

Det är svårt att veta vad som är klimatsmart och hur man kan påverka klimatet genom aktiva val. Speciellt när alla pratar om klimatet på olika sätt. Men genom att välja växtbaserad kost framför animaliska produkter kan du göra en stor skillnad.

Vi har försökt underlätta det ytterligare för dig och visar klimatavtrycket tydligt på alla våra produkter. Bra att veta generellt när du kollar klimatavtryck, är att ett klimatavtryck ibland anges per kilo och ibland per portion. Frankful® har angett hela sortimentet per kilo och anledningen är att ett kilo är konsekvent, medan en portion kan skilja sig en hel del beroende på vem mottagaren är. Är du nyfiken på hur du kan göra mer medvetna och klimatsmarta val? Läs vidare i vårt artikel om klimatsmart mat.

Källa till texten samt mer information på ämnet:

Varför Vego

Om kottguiden

Search
frankful-logo